INFORMAȚII GENERALE

Știri

Comuna Șișești - Prezentare

Comuna Şişeşti este aşezată în partea central-vestică a judeţului Maramureş, în partea de est a depresiunii Baia Mare, făcând trecerea spre zona munţilor Gutâi. Comuna Şişeşti are în componenţă şapte sate : Şişeşti, Negreia, Dăneşti, Bontăieni, Şurdeşti, Cetăţele, Plopiş.

Localitatea este situată de-a lungul drumului judeţean 184 ce leagă oraşul Baia-Sprie de Cavnic şi, mai departe, cu Depresiunea Maramureşului şi Depresiunea Copalnic.

Suprafața comunei este de 9002 ha, din care intravilan 1282,56 ha, iar extravilan 7719,44 ha.

Teritoriul administrativ al comunei este orientat pe direcţia nord-est având ca vecini: în nord oraşul Baia Sprie, comunele Deseşti, Ocna Șugatag, la est oraşul Cavnic; în sud-est comuna Cerneşti, în sud comuna Copalnic-Mănăştur iar în vest comuna Dumbrăviţa. Faţă de Baia Mare, reşedinţa judeţului, se află la o distanţă de 15 km.

Economia comunei Șișești este de tip tradițional, bazându-se cu preponderență pe agricultură, în special pomicultură, creșterea animalelor și agroturism. 

Remarcabil prin frumusețea și varietatea peisajului, Șișeștiul este o localitate păstrătoare a unor valori tradiţionale, culturale, etnografice şi folclorice, mândrindu-se în întreaga lume cu biserici de lemn, monumente de arhitectură și memoriale cu valoare de patrimoniu național și mondial.  Mai mult, peisajele unice liniştesc privirea trecătorului îndemnându-l la drumeţie și, de ce nu, la revenirea pe aceste meleaguri ori de câte ori este posibil.

Comuna Şişeşti este aşezată în partea central-vestică a judeţului Maramureş...

PREZENTARE

Conform ultimului recensământ efectuat în 2011, populația comunei Șișești se ridică la 5.289 de locuitori...

DATE DEMOGRAFICE

Biserica de lemn din Plopiș, comuna Șișești datează din anul 1798. Are hramul în data de 8 noiembrie când se sărbătoresc și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.

OBIECTIVE TURISTICE

Vasile Lucaciu, supranumit „Leul din Şişeşti” s-a născut în 21 ianuarie 1852 în localitatea Apa...

PERSONALITĂȚI